Barndomsminnen

Innan semestern pratade vi lite om vilka barndomsminnen som vi förknippar med sommaren och vad vi gjorde under vår uppväxt. Sommaren är så svensk att många vill göra midsommar till nationaldag, fast det av uppenbara skäl är sommar samtidigt i alla länder på norra halvklotet. Men vad är egentligen sommaren?

”När jag var barn började sommaren när sista årskullen gick ut ur skolan varje år.” berättar Marcus. ”För mig är Den blomstertid nu kommer förknippat med att sommaren börjar.”

Enligt kalendern är det sommar i juni, juli och augusti, men om man utgår från astronomiska mått börjar sommaren först i och med sommarsolståndet runt 21 juni och varar fram till höstdagjämningen runt 22 september. SMHI använder en meteorologisk måttstock och säger att sommaren börjar när medeltemperaturen varit över 10 °C i minst fem dygn i sträck (vilket i genomsnitt brukar vara från 15 maj till mitten av september).

”När jag var barn tog vi båten på Ingarö och åkte ut i skärgården under sommaren.” säger Madeleine. Hon målar upp en berättelse om båtliv, solstekta klipphällar och äventyr bland kobbar och skär.

Svensk högsommar inträffar när medeltemperaturen når över 25 °C under ett dygn. Om högsommarvärmen håller i sig under fem dygn i sträck klassar SMHI det som värmebölja. Själv är jag inte fullt så kräsen – några dagar över 20 °C och stadigt solsken räcker gott och väl. Då kan man sola, paddla, vandra och upptäcka naturen på nytt.

”Vi hade ett landställe nere vid Bråviken, nära Kolmårdens djurpark, där jag spenderade varje sommarlov som liten. Det var maximal avkoppling!” berättar Niklas och får något nostalgiskt i ögonen. ”Att få bada varje dag, leka, spela fotboll, fiska och ha kul. Det var ett paradis för ett barn. Man förstod inte hur bra man hade det.”

Vad har du för spännande barndomsminnen att dela med dig av? Kommentera här.