Bucket List

När vi satt och pratade om drömresor kom vi osökt in på ämnet bucket list. Ni vet, en lista med saker man måste uppleva innan man dör. Begreppet blev välkänt i Sverige genom filmen The Bucket List från 2007, med Morgan Freeman och Jack Nicholson i huvudrollerna. Den hade biopremiär i Sverige först 25 april 2008 och fick den svenska titeln Nu eller aldrig.

Av allt man kan göra i livet så är det resor som återkommer.

”Jag vill resa mer, för att vidga mina sinnen och se nya vyer.” förklarar Marcus. ”Var man reser är mindre viktigt, för nästan alla platser har något att ge.”

”Ja, mer resor!” inflikar Madeleine.

Under 2016 köpte närmare två miljoner svenskar en paketresa utomlands och till det kommer alla som bokar flyg reguljärt, bilar ner i Europa eller som tar sig iväg på något annat sätt. I år har bokningarna ökat med 12 % och raketen verkar vara Kroatien. Över lag är det trygga länder i Europa som dominerar – framförallt Spanien. Glöm snacket om att Mallorca eller Kanarieöarna skulle vara ute!

Grekland går också framåt, kanske på grund av att resorna till Turkiet mer än halverats sedan den misslyckade statskuppen förra året. Apropå vårt samtal om drömresor så går Australien och Nya Zeeland fram rejält. Bokningarna till Oceanien har ökat med över 27 % jämfört med 2016. Även USA ökar.

”Jag vill resa – se saker och uppleva mycket.” säger Niklas. ”Genom resandet får man lära sig så mycket om olika människor och kulturer. Det gör en rikare som människa.”

Jag tänker att det nog inte är någon slump att vi som arbetar med logistik och transporter har resor högst upp på vår bucket list.

Vad står högst upp på din bucket list?