”Ég elska Island”

Varje morgon kommer det tre långtradare med blandade sängar, som ska in på lagret och märkas upp ordentligt. Under resten av dagen kommer flera lastbilar av olika storlek och hämtar de sängar som ska levereras direkt till kund eller till Sovabutikerna i hela Storstockholm. Det gäller att rätt modell kommer till rätt ställe och att det sker vid rätt tid. Stämmer kolliantalet, finns det några transportskador och är alla tillbehör packade till rätt modell?

Sängar är bara en av många olika produkter som passerar våra portar under en normal arbetsdag. Det är mycket som ska klaffa och då är det bra att vi har Niklas Lindahl på lagret. Han är Aspuddens godsklarerare, som aldrig är rädd att hugga i där det behövs. Niklas främsta styrka är att han är så engagerad och går in helt i allt han tar sig för.

”Jag går in för saker och kör bara, tills det blir 100 % bra! Jag vill vara väl förberedd, ha ordning och reda och att allt står framme när budbilarna kommer. Det ska gå enkelt och smidigt för chaufförerna som hämtar godset.” förklarar han.

Niklas, eller Nicky som vi ibland kallar honom, har jobbat med allt från att skära vepor, köra gods, kylstädning och att packa material. Om det är kundernas behov eller hans nyfikenhet som gjort att han har testat allt man kan göra hos oss vet vi inte riktigt, men han är verkligen en allt-i-allo på företaget. För länge sedan, innan han kom till oss, körde han budbil. Det är därför han vet hur mycket chaufförerna uppskattar en smidig lastning och lossning.

”För ett par år sedan behövde vi snabbt få ner grovmaterial till Danmark. Först jobbade jag hela dagen med att packa allt och sedan körde jag 90 mil till norra Danmark efter jobbet. När allt var lossat rullade jag ytterligare 30 mil tillbaka till Köpenhamn, där jag tog in på hotell för att slagga. Vad skulle jag göra? Kunden hade bråttom och det fanns inget annat sätt.” berättar Niklas och rycker på axlarna.

Geysirfälten nära Gullfoss

Förra veckan var Niklas på dop i Reykjavik. Att resa är ett intresse han delar med sin flickvän och de har besökt en handfull länder bara under de senaste två åren – från Florida och Tadzjikistan. Vi tog givetvis chansen att fråga vad man kan göra på Island och vilka sevärdheter man absolut inte får missa när man väl är där.

”Det är fantastiskt på Island, helt andra vyer och miljöer! En dag hyrde vi minibuss och drog iväg mot vattenfallet Gullfoss. Men vi åkte inte normala vägar som vettiga människor, utan hittade en liten väg med en bom – Åk på egen risk. Vi skulle ta en genväg över fjället, men ju längre vi kom desto mindre av vägen såg vi. Till slut var alla spår borta och det var bara snö på marken. Hela bilen skakade när vi körde och stenar skrapade i underredet. Jag kände att det var fifty-fifty om vi skulle komma fram. Som tur var hade vi nedförsbacke!” skrattar Niklas.

Han berättar också om blå lagunen, som är ett måste för alla som besöker Island. Lagunen ligger på ett lavafält nära Keflaviks flygplats och de varma källorna gör vattnet i delar av lagunen väldigt hett. Vid kanterna är det betydligt svalare, men i genomsnitt håller bassängen en temperatur på 37-40 grader. Den blå färgen i lagunen kommer från kiseldioxid i kombination med solljus (vattnet blir vitt om man håller upp det i ett glas). På sommarhalvåret gör alger och andra mikroorganismer att vattnet får en turkos ton.

”Vi bodde hemma hos min svärfar, som har lägenhet i centrala Reykjavik. Större delen av tiden på Island chillade vi på barer och drack öl, åt lamm eller grillad fisk och strosade runt. Det är kul med uteliv och att ha det gott! Att resa är ett av mina största intressen, tillsammans med idrott. I februari var jag i London och såg två matcher med Arsenal.”

Som du ser har vi all anledning att be Niklas om fler restips i framtiden.

Blå lagunen utanför Reykjavik