Skapa ett tryckfärdigt original (del 2)

Du har förmodligen, efter flera svåra val, funderingar, idéer och kanske tandagnisslan, äntligen lyckats skapa ett digitalt original till en trycksak i din dator. Om du följde instruktionerna i vårt förra inlägg om hur man skapar ett tryckfärdigt original (del 1) har du säkert redan koll på formatet, vilka färginställningar som ska göras och vilka marginaler som fungerar bra för tryck.

I det här inlägget kommer vi att gå igenom vilka inställningar du ska göra när du exporterar ditt dokument till en tryckvänlig pdf-fil och vilka uppgifter som tryckeriet behöver för att sätta igång. Men innan vi går vidare är det bra att dubbelkolla så att allt stämmer i din fil:

  • Rätt format
  • Jämnt sidantal
  • Minst 5-10 mm marginal till text
  • Utfall på minst 3 mm på utfallande bilder
  • Minst 300 upplösning (effektiv ppi) på bilder
  • Alla bilder är i CMYK-färger (inte RGB)
  • Svart text är bara svart (inte färgblandningar)

OBS! Om ditt original ska användas för screentryck på exempelvis textil eller för UV-punktlackering bör de tunnaste linjerna i filen vara minst 0,2 mm. Tunnare linjer än så kommer inte att fungera.

Färdigt – vad gör jag nu?

Börja med att ”städa rent” ditt dokument från bilder och andra objekt som du inte använder i ditt original och som därför ligger och skräpar utanför marginalerna i väntan på att du eventuellt skulle ha använt dem. På samma sätt kan det vara bra att radera stödlinjer och färgplattor som du inte heller använder. Detta är egentligen inte nödvändigt för att skapa en tryckfärdig pdf, men det underlättar för dig att ha ordning och reda nästa gång du öppnar dokumentet och ska göra en ny version.

Exportera till pdf

Klicka på Arkiv i menyn i Indesign och välj Exportera. Välj var din tryckfärdiga pdf-fil ska sparas och vad den ska heta. Förslagsvis ger du den samma namn som ordernumret i vår offert och sedan det namn du kallar projektet. Om du vill hålla isär den tryckfärdiga filen från en annan pdf som du skapar för exempelvis webbvisning eller korrektur kan du avsluta filnamnet med exempelvis ”_tryck” för ökad tydlighet.

Allmänt

I fältet Adobe PDF Preset väljer du Tryckkvalitet (Press quality). På raden under kan du definiera Standard som PDF/X-4:2008 för att få en mindre och smidigare pdf-fil och Kompatibilitet (Compability) som PDF 1,4 för att eventuell genomskinlighet ska komma med. I PDF 1,3 omvandlas transparenta objekt till bilder och det gör filen onödigt stor.

Du ska exportera hela ditt dokument som en enda pdf och du ska absolut inte kryssa i rutan Uppslag (Spreads). Du bör alltså arbeta med uppslag på din dator, men när du exporterar filen till tryckeriet är det viktigt att den är skapad med enskilda med sidor istället för uppslag.

Komprimering

Här brukar grundinställningarna fungera bra. Se bild.

Märken och utfall

Det är viktigt att du klickar i rutan Skärmärken (Crop Marks) och använder dokumentets inställningar för Utfall och instruktionsmall (Bleed and Slug). Om du inte ställde in något utfall när du skapade dokumentet kan du ange 3 mm utfall manuellt istället för att använda dokumentets inställningar.

Observera att det kan behövas större utfall på exempelvis hårdbundna omslag (hårdpärm). Hör av dig i så fall!

Utdata

Här kan du definiera hur färger ska hanteras i ditt dokument. Vi rekommenderar att du klickar fram rullisten för Färgkonvertering (Colour Conversion) och väljer Konvertera till mål (bevara värden) och att du under Mål (Destination) väljer Coated FOGRA39 för bestruket papper eller Uncoatet FOGRA29 om ditt papper ska vara obestruket. Med dessa inställningar kommer eventuella RGB-bilder i dokumentet att konverteras till CMYK och anpassas för tryck.

Om det är viktigt för dig att alla färger återges exakt rätt kan du höra av dig till oss, så skickar vi dig vår egen färgprofil (som är specialanpassad för vår produktion).

Ifall du är det minsta tveksam på hur du ska göra här kan du lämna alla fält orörda.

Avancerat

Här är det viktigt att det står 100 %, så att alla teckensnitt bäddas in i pdf-filen. Om inte alla tecken finns med i filen är det stor risk att din text ser ut på ett helt annat sätt än du hade tänkt dig.

Export

Om du inte vill lösenordsskydda din pdf-fil eller läsa sammanfattningen så är du klar med alla inställningar. Det kan vara klokt att spara dessa förinställningar på knappen längst ner till vänster, så att du har dem färdiga till din nästa pdf-export.

Slutligen kan du klicka på Exportera längst ner till höger i rutan. Klart!

Tryckeriet nästa

Nu kan du skicka din tryckfärdiga pdf till oss, men om din fil är väldigt tung (över 10 MB) kan det vara bra att använda exempelvis sprend.com, Dropbox eller någon annan smidig molntjänst istället för att skicka filen med e-post.

Innan vi kan starta pressarna behöver vi veta hur stor upplagan ska vara, vilken sorts papper du vill ha, vad du har tänkt dig för efterbehandling (exempelvis lackering, falsning eller klammerhäft) och givetvis var trycksaken ska levereras när den är färdig.

Hör av dig ifall du har några frågor!