Full fart mot skogens guld

Nu när solen tittar fram på allvar och den mörka vintern ligger bakom oss har vi börjat fundera på vilka passioner, drömmar och idéer som driver oss framåt. Marcus Hammenstad, till vardags logistikchef här på Aspuddens, fick berätta om sitt sommarställe utanför Gnesta.

”Jag är stadsbo, alltså 100 % asfaltsmänniska, men har tillbringat så gott som varje helg på landet sedan 15 år tillbaka. Att få kliva ut på gräsmattan, måla en planka, slå i en spik eller klippa gräset är min passion i livet,” berättar han och utvecklar sedan skämtsamt: ”Från början var det ett riktigt vuxendagis, med paintballgevär och vattenleksaker, men nu när jag har passerat 50 har det mer utvecklats till… ett rekreationscenter för medelålders män.”

En bra dag på landet börjar med att Marcus smyger upp tidigt, drar på sig stövlarna, sköna kläder och drar iväg utan att väcka resten av familjen. Han tar vattenskotern över sjön och möter solen när den klättrar upp över skogen. Han vandrar över klipphällar, mossar och gamla hjortstigar – och njuter av det bleka morgonljuset mellan träden. Ibland ser han en älg, möter en räv eller hör ugglan hoa. Flera gånger har han sett spår efter vildsvin och lo.

”Gryningen! Att få se dagen komma smygande. Det är det bästa! Jag vandrar runt i några timmar, innan jag tar mig hem igen för att äta frukost med familjen,” förklarar Marcus drömskt. ”Jag är nybörjare på svamp, men plockar ändå massvis med kantareller. Förra året blev det 54 liter. Karl-Johan och de andra springer jag bara förbi.”

Aspuddens logistikchef
Marcus – en glad pedant

Marcus beskriver sig själv som en glad pedant och problemlösare av rang – vilket är bra egenskaper för någon som arbetar som logistikchef. Det är han som ser till att alla flöden fungerar, med både in- och utleveranser, och att alla skräddarsydda kundlösningar fungerar som de ska. Ibland innebär det att han måste trolla fram oväntade lösningar ur hatten.

”Mekonomen, en av våra lagringskunder, hörde av sig och undrade om vi kunde göra en backspegelhängare med påminnelse om att efterdra hjulbultarna. En vecka efter att de godkände vårt förslag ligger nu materialet klart – i god tid inför däckbytarsäsongen. Det ena ger så att säga det andra och ibland känner jag mig som både bonde, bagare och brödsäljare.”

Det bästa Marcus vet är att bolla idéer med en kund och lösa problem som kunden knappt ens lyckats formulera. Lägg till en intressant produkt och ett spännande upplägg så är du hans drömkund. Stora företag och koncerner är också roliga att arbeta med, men innebär en annan typ av utmaningar. Som exempelvis när man ska få med flera olika avdelningar på banan och samordna en massiv logistikutmaning.

”Du kan aldrig gissa hur många som har vardagsrummet full med varor och förpackningar!” skrattar Marcus. ”En sådan kund är hungrig på förslag och vill ha lösningar, helst igår. De kanske ska bygga en webbshop, men inte vet hur det ska göras rent logistiskt. ’Va, kan man göra så?’ får jag ofta höra. ’Ja, det är så vi gör!’ svarar jag.”

Vi avslutar med frågan om vad han har för planer framåt.

”F1-säsongen började i helgen. Det är också en passion.”