Sommarens bästa drinkar

På sommaren går grillen varm – inte sant? Det finns ingen somrigare mat än att grilla korv på en liten ö, köra några grillspett över kolet på verandan eller helsteka en egenfångad fisk i folie med färskpotatis och örtkryddor. Bara själva doften av grillolja som fräser i kolet frammanar sommarminnen.

”När jag grillar vill jag ha en iskall bira i handen.” berättar Niklas. ”Om det någon gång blir för mycket öl och magen är full varvar jag med en piña colada – men bara några enstaka, för annars blir det blaskigt.”

Blanda 4 cl ljus rom, 2 cl kokosmjölk och 10 cl ananasjuice i en mixer och kör tills allt blandat sig väl. (Du kan även köra 4 cl ljus rom med 1 cl Malibu och 2 cl mjölk plus 10 cl ananasjuice, ifall du inte har kokosmjölk hemma.) Tillsätt krossad is och kör lite till. Häll upp din piña colada i ett fint glas och dekorera med en bit ananas eller någon annan somrig frukt. Dubblera receptet och bjud din kompis.

”När jag äter grillat så vill jag ha en mojito. Det är bästa sommardrinken för mig.” berättar Madeleine. ”Fast det behöver inte ens vara grillat. En varm sommarkväll räcker för att det ska passa med mojito – och den ska smaka precis lika mycket lime som mynta.”

Tvätta och skär klyftor av en lime (eller fuska med 2 cl pressad limejuice) och mortla tillsammans med några kvistar färsk mynta. Blanda ner 2 cl sockerlag och 8 cl vit rom. Rör om försiktigt och blanda i krossad is och cirka 4-5 dl sodavatten (smaka av). Garnera med myntakvist.

Sockerlag gör du enkelt genom att lösa upp 1 del socker i 2 delar kokande vatten. Låt svalna. Om du inte vill göra egen sockerlag kan du fuska med rörsocker eller i värsta fall strösocker.

”Strawberry Margarita och grillat kan aldrig vara fel.” utbrister Marcus. ”Det fungerar åtta dagar i veckan!”

Lägg ditt finaste cocktailglas på kylning. Rensa och skölj sedan en handfull jordgubbar, som du lägger i en mixer. Tillsätt 4 cl tequila, 2 cl Cointreau, 3 cl citronjuice och 1,5 cl sockerlag. Mixa tills du får en jämn och fin konsistens. Tillsätt en näve krossad is och mixa några varv till. Sila upp din Strawberry Margarita i det välkylda glaset och garnera med en jordgubbe eller två. Servera!

Den ursprungliga margaritan tillreddes på lika delar tequila, likör och juice.

Vad har du för favoritdrink?