Mer UV och snabbare printing

Större möjligheter, högre kvalitet och snabbare leveranser

För att kunna göra fler jobb och effektivisera arbetet har vi köpt in några nya maskiner till vår printavdelning. Bland annat har vi investerat i nya UV-skrivare och en ny digitalprinter.

”Vi har köpt två stycken Mimaki UV-skrivare med print & cut-funktion. Det är en mångsidig maskin som gör posters, rollups, banderoller och massa olika typer av dekaler. Den kan även figurskära figurer – som exempelvis gubbar, loggor eller vad man nu vill ha för motiv,” säger Lars af Sillén.

Genom att printa i olika lager, och använda ett mellanlager som är vitt, kan vi få trycksaken att visa en bild på dagen och en annan bild när den är bakupplyst på natten. Det kallar vi för Day & Night Printing. Perfekt för billboardtavlor, ljuslådor, affischer eller andra trycksaker med belysning bakom. Genom UV-funktionen kortas också produktionstiden.

”Fördelen med att det är UV är att det är torrt direkt. Trycksaken är klar att efterbehandla direkt när den kommer ut ur maskinen. Det ger kortare ledtider och vi kan göra fler produkter, framförallt på storformatssidan. Vi gör nu mer saker inhouse, saker som vi tidigare fick lägga bort,” säger Lars.

Vi installerade våra två Mimaki UCJV300-160 tidigare under våren, botade alla barnsjukdomar första veckan och har redan hunnit med att ta fram en hel del nya produkter. Bland annat trycker vi kassadekaler till Glase. Dekalen med QR-koden kommer från Aspuddens.

”Med vår nya digitalprinter kan vi trycka ännu större arkformat. Vi kan bland annat trycka sexsidiga A4-foldrar, vilket vi inte kunde göra inhouse tidigare. Printern har även en häftesframställare, med treknivsskärning och fyrkantsrygg – vilket betyder att broschyrerna blir färdiga i ett steg,” säger Lars.

Den nya digitalprintern Konica Minolta Accurio Press 6100 är även snabbare än den tidigare maskinen, går stabilare och ger ett bättre färgresultat. Den tar dessutom tjockare papper, upp till 450 gram. Närmare kartong än så kommer man nästan inte.