Världens bästa resmål

I måndags satt vi i fikarummet och drömde oss bort till fjärran länder och resmål. Vi kom att prata om de där platserna man längtat efter länge, men kanske aldrig kommit iväg till, och de där platserna man bara vill återvända till gång på gång. För visst har alla ett drömresmål?

”Australien!” utbrister Madeleine. ”Fast jag har aldrig varit där.”

”Ja!” svarar Niklas. ”Det känns som att det finns mycket att se, uppleva och göra där.”

Den förste europén som steg i land på Australiens kust var den nederländske upptäcktsresande Willem Janzoon. Detta skedde redan 1606. Men det var inte förrän 1770 när engelsmannen James Cook steg i land nära dagens Sydney som ön blev en koloni. Han döpte området till New South Wales – men det är oklart om han gjorde det för att han tyckte det liknade Wales eller om det var en ren försköning.

På den tiden tog en resa till andra sidan jorden ungefär åtta-nio månader. Sedan skulle man åka tillbaka hem också. Med tanke på skörbjugg och risken för pirater var det knappast någon nöjesresa. Idag sker kommunikationen momentant och vi matas dagligen med bilder, filmer och berättelser från alla delar av världen. En flygbiljett till Sydney kostar mindre än en svensk månadslön och resan tar knappt ett dygn.

”Jag vill se jorden från rymden,” svävar Marcus iväg, ”men i avsaknad av pengar till en rymdfärjebiljett får jag nöja mig med Aruba. Det är helt fantastiskt där!”

Eftersom en biljett till rymden kostar minst $20 miljoner per person, känns Aruba som ett mer realistiskt resmål. Den mysiga ön i Karibien ligger cirka 25 km norr om Venezuela och är en autonom del av Nederländerna. Befolkningen består av lite drygt 100 000 invånare och man livnär sig främst på turism och oljefyndigheter.

Vilket är ditt drömresmål? Kommentera här.